دوره مشترک با ENSAM

                                             

 
   

                                                        

 

آشنایی با دوره مشترک بین دانشگاه تهران و دانشگاه ENSAM فرانسه

 

 

فعالیت این دوره به­ صورت غیر رسمی در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی صنایع برای اعزام اولین دانشجو کارشناسی ارشد (آقای امیر پیرایش نقاب) به دانشگاه انسام فرانسه در سال 1388 شروع شد. در ابتدا تیم فرانسوی (آقایان پروفسور پاتریک مارتین و پروفسور علی سیادت) بازدیدی از دانشکده داشته و سپس تفاهم نامه اولیه به تایید دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه­ تهران و دانشگاه انسام فرانسه رسید. سپس بر اساس قرارداد همکاری 5 ساله بین دانشگاه تهران و دانشگاه انسام به­ صورت مشترک با مجوز رسمی وزارت علوم، اقدام به پذیرش دانشجو با کد دوره مشترک اختصاصی یا با گرایش بهینه­ سازی سیستم­ ها از طریق کنکور سراسری نمود. برگزاری آزمون و مصاحبه، ارایه دروس و مدیریت دوره در سال اول به عهده دانشگاه تهران و در سال دوم به عهده دانشگاه انسام می­ باشد. جناب آقای دکتر رضا توکلی مقدم (سرپرست دوره مشترک) جهت تمدید دوره برای 5 ساله دوم در مورخ دوازدهم شهریور 1393 به کشور فرانسه رفته و پیش­ نویس قرارداد به همراه دو پیوست مربوطه تنظیم شد. سپس یک هیات سه نفره (آقایان پروفسور ژان ایو دانتان، پروفسور علی سیادت و دکتر آلن اتین) در مورخ نوزدهم شهریور 1393 جهت تمدید قرارداد نهایی و همچنین بازید از دانشکده مهندسی صنایع و پردیس دانشکده­ های فنی به ایران آمده ­اند. تمدیدهای بعدی صورت گرفته و پذیرش دانشجو در این دوره مشترک با شرایط زیر صورت می­ گیرد.

1- دوره کارشناسی ارشد مهندسی صنایع - گرایش بهینه ­سازی سیستم­ ها بر اساس تفاهم ­نامه همکاری بین دانشگاه تهران و دانشگاه ENSAM بصورت مشترک در طی دو سال برگزار خواهد شد. ارایه دروس، آزمون و مدیریت دوره در سال اول به عهده دانشگاه تهران و در سال دوم به عهده دانشگاه ENSAM فرانسه می باشد.

تبصره 1: نام فعلی دانشگاه Arts et Métiers Sciences et Technologies است که قبلا تغییر نام از École Nationale Supérieure d'Arts et Métiers (ENSAM) به Arts et Métiers ParisTech بوده است.

 2-  حداکثر 5 داوطلب علاقه­مند از بین دانشجویان دوره های روزانه و نوبت دوم پذیرش شده در دوره کارشناسی ارشد مهندسی صنایع - گرایش بهینه­ سازی سیستم­ ها در دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه تهران پس از بررسی اولیه انتخاب می­شوند. این داوطلبین در سال اول موظف به اخذ 20 واحد درسی (شش درس 3 واحدی و یک سمینار 2 واحدی) مطابق با برنامه درسی و نیز شرکت در یک دوره آموزش زبان فرانسه (در صورت نیاز) می­باشند. این دوره آموزش زبان ممکن است به­ صورت انفرادی یا با هماهنگی وابسته فرهنگی سفارت فرانسه به مدت 100 الی 120 ساعت صورت گیرد.

3- لازم است که انتخاب استاد راهنما در طی نیمسال دوم تحصیل (سال اول) در دانشگاه تهران صورت گیرد. موضوع پایان­ نامه با کمک ایشان در قالب طرح نوع ششم دانشگاه تهران تهیه و سپس به تصویب دانشکده مهندسی صنایع برسد. در این راستا ممکن است یک استاد از دانشگاه ENSAM راهنمایی یا مشاوره لازم را در خصوص پیشنهاد موضوع کمک نماید.

4- در پایان سال اول، مشروط به کسب حد نصاب قبولی در دروس اخذ شده در سال اول و نیز موفقیت در آزمون پایان دوره آموزش زبان فرانسه، یک هیئت مشترک ایرانی - فرانسوی شرایط ادامه تحصیل سال دوم در فرانسه در رشته (Knowledge Integration in Mechanical Production) KIMP می­باشد که در یکی از گرایش­های زیر را  بررسی می­کند:

  •  DM (Design and Manufacturing) track in English in Paris.
  •  APS (Advanced Production Systems) track in English in Lille.
  •  CII (Conception, Industrialisation, Innovation) track in French in Metz.

5- در سال دوم، داوطلب موظف با اخذ 8 یا 9 درس (معادل 6 واحد درسی در دانشگاه تهران) به پیشنهاد اساتید راهنما یا مدیر گروه دوره مشترک در فرانسه می­باشد. جمع کل ساعات این دروس بطور تقریبی حدود 100 الی 150 ساعت (معادل 30 credit) خواهد بود. کلاس­های درسی در شهرهای پاریس، لیل یا متز تشکیل و ارایه دروس به زبان انگلیسی می­باشد. همچنین یک پروژه تحقیقاتی در فرانسه (معادل 30 credit) مطابق با موضوع پایان­نامه مصوب در دانشگاه­های فرانسه و تهران انجام می­گیرد. در ضمن، گذراندن دروس تکمیلی زبان فرانسه و نیز درس آشنایی با محیط کار اجباری می­باشد.

6- پایان­نامه فارغ التحصیلی در یکی از موسسات تحقیقاتی فرانسه یا یکی از همکاران آن از جمله دانشگاه تهران، و تحت سرپرستی مشترک یک هیئت علمی فرانسوی و یک هیئت علمی ایرانی انجام می­شود. ابتدا دفاع از پایان­نامه در مقابل یک هیئت ژوری در فرانسه صورت می­گیرد و سپس دانشجو بایستی جهت دفاع از پایان­نامه در دانشگاه تهران به کشور ایران مراجعت نماید.

7- در پایان دوره پس از ارزیابی عملکرد تحصیلی سال دوم بر اساس قوانین ENSAM به فارغ التحصیلان، یک مدرک کارشناسی ارشد  ENSAMدر گرایش مرتبط و یک مدرک کارشناسی ارشد مهندسی صنایع - دانشگاه تهران اعطا خواهد شد.

تبصره 2: در شرایط زیر داوطلب از دوره مشترک خارج شده و همان ­صورت پذیرش شده در دانشگاه تهران ادامه تحصیل خواهد داد:

الف) هیئت مشترک در پایان سال اول داوطلب را به دلایلی غیر از عدم کسب حد نصاب قبولی در دروس واجد شرایط ادامه تحصیل سال دوم در فرانسه نداند.

ب) هیئت مشترک در پایان سال اول داوطلب را جهت ادامه تحصیل در سال دوم در فرانسه واجد شرایط دانسته ولیکن علی رغم اقدام به موقع داوطلب برای اخذ روادید از سفارت فرانسه با اعطای روادید وی موافقت ننماید.

ج) به دلایل  پیش بینی نشده قادر به ادامه همکاری بر اساس تفاهم نامه نباشند.

تبصره 3: در صورتیکه داوطلب در طی تحصیل در سال اول مطابق قوانین پردیس دانشکده­ های فنی - دانشگاه تهران مشروط گردد از ادامه تحصیل محروم و دانشگاه تهران هیچگونه تعهدی برای ادامه تحصیل وی در داخل یا خارج از ایران نخواهد داشت.

تبصره 4: در صورتیکه داوطلب در مرحله اول توسط هیئت مشترک بعلت به حد نصاب نرسیدن نمرات دروس گذرانده شده در ایران رد صلاحیت گردد، ادامه تحصیل وی همان ­صورت پذیرش شده در دانشگاه تهران می­باشد.

8- اخذ گذرنامه و روادید ورود به فرانسه بر عهده داوطلب می­ باشد، ولی پی­گیری فعالیت­های مرتبط و هماهنگی لازم از دانشگاه تهران با وزارت علوم و سفارت فرانسه صورت می­گیرد.

9- هزینه ثبت نام دوره مشترک در دانشگاه تهران همانند دانشجویان نوبت دوم می­ باشد. این هزینه بابت پوشش هزینه­ های آموزشی و اداری در دانشگاه تهران در طی دوره خواهد بود. با توجه به ادامه تحصیل دانشجویان فارغ التحصیل در دروه دکتری در یکی از دانشگاه­های خارج از کشور، لازم است که هزینه تحصیل به ­صورت نوبت دوم خواهد بود.

تبصره 5: در صورت عدم اخذ روادید توسط سفارت فرانسه، دوره به صورت کامل در دانشگاه تهران با توجه به نوع پذیرش (روزانه یا نوبت دوم) برگزار می گردد.

تبصره 6: در صورت اعزام به کشور فرانسه در سال دوم، معمولا هزینه­ای در حدود 400 الی 500 یورو برای شهریه تحصیلی در دانشگاه ENSAM از دانشجو اخذ می­گردد. این هزینه بابت پوشش هزینه­ های آموزشی و اداری در طی دوره یک ساله (سال دوم تحصیلی) خواهد بود. شایان ذکر است که معمولا شهریه تحصیل برای دانشجویان  آزاد حدود 3800 یور می باشد که خارج از این تفاهم نامه و قرارداد می باشد.  

10- سایر هزینه ­ها از جمله بیمه، اقامت، تغذیه، ایاب و ذهاب در داخل ایران و فرانسه، رفت و آمد بین ایران و فرانسه، اخذ روادید و گذرنامه و غیره بعهده داوطلب می­باشد.

تبصره 7: هزینه ماهانه برای دانشجویان با احتساب تمامی موارد مذکور، در حدود 500 الی 700 یورو برای هر ماه می­باشد.